Janusz Kondratiuk

ur. 1943
zm. 2019

Urodził się w Ak-Bułak na terenie dzisiejszego Kazachstanu.
 
W 1969 ukończył reżyserię na PWSTiF w Łodzi. W 1973 otrzymał Nagrodę Złotego Ekranu, a w 1993 nagrodę reżyserską za film Głos na Festiwalu Polskiej Twórczości Telewizyjnej. Najsłynniejsze jego dzieła to "Dziewczyny do wzięcia" oraz "Czy jest tu panna na wydaniu?"
 
Był młodszym bratem reżysera Andrzeja Kondratiuka.
 
Filmografia
 
    1964 – Wielki dzień
    1964 – Deszczowy spacer
    1965 – Szczęśliwy koniec
    1966 – Nie mówmy o tym więcej
    1967 – Gwiazdy w oczach
    1969 – Jak zdobyć pieniądze, kobietę i sławę
    1971 – Niedziela Barabasza
    1972 – Dziewczyny do wzięcia
    1973 – Wniebowzięci (współpraca reżyserska – reżyserem jest Andrzej Kondratiuk)
    1973 – Pies
    1975 – Mała sprawa
    1976 – Czy jest tu panna na wydaniu?
    1982 – Klakier
    1987 – Jedenaste przykazanie
    1988 – Prywatne niebo
    1991 – Głos
    1996 – Złote runo
    2000 – Noc świętego Mikołaja
    2006 – Faceci do wzięcia
    2010 – Milion dolarów
    2018 – Jak pies z kotem