Bogusz Bilewski

ur. 1930 w Starachowicach
zm. 1995 w e Wrocławiu

Matka chciała, żeby został śpiewakiem, ojciec wymarzył sobie, że syn zrobi karierę inżyniera. Bogusz Bilewski został jednak aktorem. Po ukończeniu krakowskiej PWSA w 1954 roku zadebiutował na scenie teatru Wybrzeże w Gdańsku. Popularność przyniosły mu role filmowe: Kulwieca-Hippocentaurusa w filmie Jerzego Hoffmana "Potop"(1974) oraz Walusia Kwiczoła w serialu TVP Jerzego Passendorfera "Janosik"(1974).

 Wybrana filmografia:

- 1957: Król Maciuś I - U-mun-tu
- 1957: Zimowy Zmierzch - Józek Rumsza
- 1957: Spotkania - pilot Janusz
- 1958: Rancho Texas - Jacek
- 1958: Dwoje z wielkiej rzeki - Janek Wiślak
- 1958: Historia jednego myśliwca - porucznik Stefan Zaremba
- 1960: Ostrożnie, Yeti! - Gangster
- 1960: Decyzja - Michał
- 1962: Wielka, większa i największa - Jean
- 1964: Rękopis znaleziony w Saragossie - Cygan
- 1965: Podziemny front - Gość w kasynie
- 1965: Wystrzał - oficer
- 1965: Markiza de Pompadour - inspektor MO
- 1967: Westerplatte - kapitan Mieczysław Słaby, lekarz
- 1969: Pan Wołodyjowski - Pułkownik
- 1969: Przygody Pana Michała - Muszalski
- 1970: Album polski - Bandyta
- 1970: Pierścień księżnej Anny - Hlawa
- 1971: Nie lubię poniedziałku - Kierowca
- 1971: Kardiogram - komendant MO
- 1971: Zabijcie czarną owcę - szuler
- 1972: Zaraza - kierowca sanitarki
- 1972: Kopernik - Burgrabia lidzbarski
- 1973: Wielka miłość Balzaka - Major Carraud
- 1973: Nagrody i odznaczenia - Intendent
- 1973: Janosik - Waluś Kwiczoł
- 1974: Urodziny Matyldy - Jaworski
- 1974: Godzina za godziną - milicjant
- 1974: Potop - Kulwiec - Hippocentaurus
- 1975: Beniamiszek - Żegota
- 1975: Grzech Antoniego Grudy - Ruryk
- 1975: Wieczne Pretensje - Rysio
- 1976: Hasło - Snopek, szef Kopery
- 1977: Dziewczyna i chłopak - kłusownik
- 1977: Milioner - Majster murarski Bil
- 1978: Pejzaż horyzontalny - chuligan
- 1978: Koty to dranie - Rybak
- 1978: Wszyscy i nikt - organista
- 1979: Na własną prośbę - dziennikarz
- 1979-1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy - Wargosz, rządca w majątku Chłapowskich
- 1979: Aria dla atlety - "Cyklop" Bieńkowski
- 1979: Ojciec królowej - Szlachcic, gość weselny
- 1979: Detektywi na wakacjach - Milicjant "Brodacz"
- 1980: Kłusownik - Kiczyłło
- 1980: Kariera Nikodema Dyzmy - wiceminister Ulanicki
- 1980: Dziewczyna i chłopak - Kłusownik Wilczak
- 1981: Karabiny - bimbrownik
- 1981: Białe tango - Dyrektor PGR-u
- 1981: Klejnot wolnego sumienia - Powieszony szlachcic
- 1982: Na tropach Bartka - pan Leszek
- 1982: Popielec - Pyza
- 1983: Tajemnica starego ogrodu - Henryk Reja
- 1983: Słona róża - malarz Hrusa
- 1983: Kartka z podróży - Restaurator
- 1984: Przemytnicy - "Żywica"
- 1985: Urwisy z Doliny Młynów - "Kapitan Groźny"
- 1985: Porwanie - głos - kapitan Angełow
- 1986: Podróże Pana Kleksa - sternik Talens
- 1986: Zmiennicy - kolekcjoner starej broni
- 1986: Pierścień i róża - Brodacz Pancerny
- 1987: Rzeka kłamstwa - wuj Ksawery
- 1987: Śmierć Johna L. - Okularnik pod Wawelem
- 1988: Przeprawa - Bruzda
- 1989: Powrót wabiszczura - bliźniak
- 1989: Sceny nocne - Bogacz
- 1989: Wszystkie psy idą do nieba (oryg. All Dogs Go to Heaven - polski dubbing)
- 1990: Leśmian - Fiszer Franc
- 1990: Kramarz - Antoni, sprzedawca łańcuszków
- 1993: Przypadek Pekosińskiego
- 1993-1994: Bank nie z tej ziemi - bezdomny "Marlboro